Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

"ΠΟΥΛΑΕΙ" Η ΠΟΙΗΣΗ;


Πιστεύω ότι το αξίωμα "η ποίηση δεν πουλάει στην Ελλάδα",  είναι και δεν είναι αλήθεια. Αν και ο υπόγειος τρόπος διάδοσης της είναι κομμάτι της ιδιοσυστασίας της, θα πρέπει να κρίνουμε το φαινόμενο με τρόπο σχετικό. Κατ' αρχάς, νέες ποιητικές συλλογές (κάποιου επιπέδου) τοποθετούνται στους πάγκους των μεγάλων βιβλιοπωλείων -έστω και για ένα διάστημα. Οπότε το θέμα της πρόσβασης είναι περίπου καλυμμένο. Αλλά όταν (όπως γράφει κάπου και ο Νάσος Βαγενάς) σε εκτενές αφιέρωμα μεγάλης εφημερίδας για τις νέες κυκλοφορίες, δεν υπάρχει ούτε ένα ποιητικό βιβλίο, τότε πάλι καλά να λέμε... Διαφήμιση - προβολή: μηδέν.

Εντούτοις, κάποια παραδείγματα, μας δείχνουν ότι (αν μη τι άλλο, οι τυρβάζοντες περί ποιήσεως) την δικαιώνουν σε αριθμούς:

-Ο Καβάφης πουλάει σταθερά και αυξανόμενα (και σε μη "ποιητικό κοινό").
-Ο Ελύτης το ίδιο (ειδικά το "Μονόγραμμα").
-Ο Καββαδίας (λόγω μελοποίησης).
-Η Δημουλά (κυρίως σε γυναίκες).
-Το "Σύσσημον" του "κρυφού" Νίκου Παναγιωτόπουλου, εξαντλήθηκε (1000+ αντίτυπα).
-Τα "Ποιήματα" του Νίκου Δήμου εξαντλήθηκαν.
-Τα ποιήματα του Σκαρίμπα, που είχαν βγει πρόπερσι, δεν υπάρχουν πια.
-Διάφοροι ξένοι ποιητές ("καταραμένοι" κλπ) κυκλοφορούν σωρηδόν σε φτηνές, μαζικές εκδόσεις.
-Ανθολογίες (όπως π.χ. ερωτικών ποιημάτων) είναι εμπορικές.

Κι είναι πολλά ακόμα τα παραδείγματα συλλογών και απάντων, ζώντων και τεθνεώτων ποιητών (μεγάλων και ελασσόνων), που -άλλα από μόδα ή cult- κι άλλα από συνειδητή προτίμηση, οδηγούνται σε πολλαπλές εκδόσεις. Λοιπόν, δεν νομίζω πως η πρόταση "δεν πουλάει η ποίηση" είναι ακριβής. Εκτός αν περιμέναμε να καταναλώνεται όλη η ποίηση που παράγεται (μόνο που έτσι δεν θα επαρκούσε ο ελληνόφωνος πληθυσμός!). Αντίθετα, η πρόταση "κάποιοι καλοί ποιητές δεν πουλάν" είναι ορθότερη.

Η δε σύγκριση με τις πωλήσεις "μυθιστορημάτων", είναι ατυχής. Πρώτον, γιατί ελάχιστα ανήκουν πραγματικά στο είδος με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται. Και δεύτερον, επειδή σε σχέση με το μυθιστόρημα, η ποίηση διατηρεί (ακόμα) ένα μεγάλο πλεονέκτημα: αν δεν είναι καλή, δεν πουλάει. (Δυστυχώς όμως, δεν ισχύει και το ανάποδο...).

Θα ήταν σημαντικό ωστόσο να γνωρίζουμε τα αντίστοιχα δεδομένα για την Ευρώπη. Πώς κινείται εκεί η (όποια) ποιητική παραγωγή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου