Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ





Nancy McWilliams, ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, Ελληνικά γράμματα. Ένα χαρισματικό (αν και ογκώδες) σύγγραμα, απλά γραμμένο, σε εξαιρετική μετάφραση, και γλαφυρά παραδείγματα. Μελετώντας το, καταλαβαίνεις τόσα πολλά για τον άνθρωπο, σαν να διάβαζες όλα τα κλασσικά μυθιστορήματα...



Ίρβιν Γιάλομ, Θρησκεία και Ψυχιατρική, Άγρα.  Μία πολύ ενδιαφέρουσα πραγματεία για τους  ιδεοψυχαναγκασμούς της θρησκείας -και όχι μόνο- από τον πολυδιαβασμένο συγγραφέα. 





Ματθαίος Γιωσαφάτ, Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια, Αρμός. Ο σοφότερος των Ελλήνων ψυχαναλυτών, μιλά για την ελληνικη οικογένεια και πως αυτή διαμορφώνει τις κοινωνικές παθογένεις. Εδώ , δείτε μια ομιλία του στο gazzarte. 



Βασίλης Φαλάρας, Η ψυχαναλυτική διαδικασία, Βήτα. Ξεκάθαρη γραφή, έυληπτη και στρωτή, με καίρια παραδείγματα περιστατικών. 

Θεωρώ την ψυχανάλυση και τα κλειδιά που προσφέρει, μια από τις πιο επαρκείς ερμηνείες των ανθρώπινων φαινομένων. Όλη η αρχαία φιλοσοφία επιζητούσε την αυτογνωσία, την αταραξία και την ενότητα του ανθρώπου. Και για τους σύγρονους φιλοσόφους, παρατηρεί κανείς, αποτελεί απαραίτητο γνωστικό εργαλείο. Επιστήμες ολόκληρες, όπως η εθνοψυχιατρική και η κοινωνική ανθρωπολογία, βασίζονται στα ευρήματα της (στο τελευταίο του βιβλίο  "Ο άλλος στον καθρέφτη"  ο Σ. Ράμφος κάνει εκτενή αναφορά). Σίγουρα με το χρόνο, κάποιες αρχικές εικασίες  αμφισβητήθηκαν - ο μέγας επαναστάτης,  Φρόυντ είχε το θάρρος να αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. (Πόσες ανακρίβειες της Φυσικής είχε διατυπώσει ο Αριστοτέλης!). Όμως με την πρόοδο της νευροεπιστήμης αποδεικνύεται πια η αποτελεσματικότητα της, ως θεραπευτική μέθοδος, με διάρκεια ίασης (παλιοί νευρώνες αδυναμούν, δημιουργούνται νέοι κ.λπ.). Κάτι που αναγνωρίζουν ακόμα και οι κλασσικοί ψυχίατροι. Πιστεύω τέλος πως οι περισσότερες αντιρρήσεις προέρχονται από άγνοια περι τίνος πρόκειται. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου